Верка Сердючка

  • Verka Serdjutjka eller Verka Serduchka (ukrainska: Вєрка Сердючка) är artistnamnet för den ukrainska komikern och musikern Andrij Mychajlovytj Danylko (Андрі́й Миха́йлович Дани́лко). Han är född 2 oktober 1973 i Poltava i Ukrainska SSR, Sovjetunionen. I rollen som Serdjutjka deltog han i ESC 2007 och slutade där på andra plats. Serdjutjka har i hemlandet Ukraina sålt över 600 000 skivor.

    Karriär

    Danilko uppträder ibland under sitt eget namn. Han är i sitt hemland och andra östeuropeiska länder mest känd under namnet Verka Serdjutjka, som internationellt oftast syns via den engelska transkription Verka Serduchka. Den kvinnliga rollfiguren Serdutjka skapades i början av 1990-talet i TV-programmet KVN. Serdutjka har på senare tid presenterat flera musikalbum och gjort sig populär genom sina humoristiska musikvideor. Serdjutjka har sjungit duett med bland andra Alla Pugatjova och Filipp Kirkorov.

    Verka Serdutjka representerade Ukraina i Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors med bidraget Dancing Lasha Tumbai (ibland Danzing). Låten framfördes på tre språk: tyska, engelska och ukrainska och slutade efter tittaromröstningen på andra plats, 33 poäng bakom vinnaren Marija Šerifović. I och med tävlingen fick även Västeuropa upp ögonen för Serdjutjkas musik, och hans musikvideor spreds snabbt över Internet. Albumet Dancing Europe gavs ut bland annat i Frankrike. I början av 2008 släpptes singeln Eurovision Queen, vars text återgav hennes succé i Eurovisionen.

    Det var tänkt att Verka Serdjutjka skulle ha ställt upp i den ukrainska uttagningen till Eurovision Song Contest 2011, men Danilko hoppade av på grund av tidsbrist.

    Diskografi

    Album

    • 1998 – Ja rozjdena dlja ljubvy (Я рождена для любви)
    • 2001 – Pirozjok
    • 2002 – Hop-hop (Гоп-гоп)
    • 2002 – Best (2002)
    • 2003 – Tjyta dryta (Чита дрита)
    • 2003 – Cha-ra-sjo (Ха-ра-шо)
    • 2004 – Zjenicha chotela (Жениха хотела)
    • 2005 – Posle tebja (som Andrij Danilko)
    • 2006 – Novye pesny verky Serdjutjky (Новые песни Верки Сердючки)
    • 2006 – Tralli-Valli (Тралі-Валі)
    • 2007 – Dancing Europe
    • 2008 – DoReMi DoReDo

    Referenser

    1. ^ http://www.esctoday.com/news/read/16170

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.